top of page
Vyhledat
  • Petra

Pořídit si fotoaparát nebo fotit mobilem?


Milí přátelé,


opět vás zdravíme, nyní u článku, zda fotit fotoaparátem či mobilem.

Ještě před několika málo lety bychom vám dali jasnou a jednoznačnou odpověď. Nyní už to tak tak jednoduché není. Odpověď je dost individuální podle toho, jak jste si odpověděli na základní otázky v našem minulém článku.

A protože chceme být pozitivní, tak nebudeme moc kritizovat, ale naopak ukazovat v čem je který přístroj lepší.


Rozlišení. Začneme možná jednoduchým číslem, a to rozlišením fotografie. V reklamách se dozvíme, že nyní mnoho mobilních telefonů nabízí rozlišení 30, 40, ale i 50 MPix (megapixelů), což je tabulkově mnohem více, než nabízí standardní kompakty či zrcadlovky, které se pohybují třeba i jen v 18 MPix. Důležité ale je, že toto rozlišení mobily většinou nabízí jen pro hlavní fotoaparát. Pomocné fotoaparáty mobilu (teleobjektiv nebo širokoúhlé objektivy) mají mnohem menší rozlišení. Pokud tedy budete fotit se zoomem, tak kvalita fotografie klesá – mobil sice chytře dopočítává, co opticky neuvidí, ale jsou to přeci jen dopočítaná data. Mimochodem, pokud vezmeme velkou kvalitu tisku, což je obecně 300 dpi (počet bodů na palec), tak 16 Mpix stačí na tisk cca 41,5 x 27,6 cm a například 24 Mpix stačí na 50,8 x 33,9 cm, což je mnohem více než si většina z nás tiskne, natož sdílí.


Velikost snímače – v minulém blogu jsme si psali, že čím větší snímač, tím obvykle větší kvalita fotografie. Méně šumí, méně procesor dopočítává data, což samozřejmě platí i nyní. Na druhou stranu, hodně chytré procesory dokáží dopočítávat opravdu dobře a v dobrých světelných podmínkách to ani nepoznáte. Jiná situace nastane při horším světle, tam se velikost snímače projeví více.


Zoom a možnost přiblížení. Vynecháme digitální přiblížení, což je v podstatě zvětšený výřez fotografie, byť u mobilních telefonů často dopočítávaný, a tedy dosahuje lepších výsledků než u fotoaparátu. Když se ale podíváme na optické přiblížení, tak v tomto zcela bezkonkurenčně kralují fotoaparáty. Ať už zrcadlovky se svými výměnnými objektivy, nebo například ultrazoomy s 40násobným zvětšením oproti 3x-5x optickým zvětšením u mobilu s více objektivy.


Výdrž baterie. Zde jednoznačně vedou fotoaparáty. Přeci jen v mobilu, i přes stále se zvětšující kapacitu baterií, běží velké množství operací. Náhled na focenou scénu jde přes velký display, který používáte i k jiným aktivitám než focení, takže baterie mobilu se vyčerpá při menším počtu fotek než u fotoaparátu.


Nenápadnost. Člověk s fotoaparátem je fotograf, lidé okolo vás to tak vnímají. Někteří se snaží usmívat, stylizovat se do pózy, jiní strnou, leknou se. Často chceme vyfotit úplně přirozenou momentku, ať už dětí, nebo i reportážní foto a v tu chvíli oceníme nenápadnost mobilu, který nyní v ruce svírá téměř kdokoliv, a tak nebudí tak velkou pozornost. Trochu proti bude mluvit rychlost nastavení aplikace na focení a nápadnost zaostřování.


Kontrola nad expozicí fotografie. Většina fotoaparátů nabízí možnost manuálního nastavení fotoaparátu, kontrolu expozice (tomuto tématu se budeme věnovat zase příště). Mnoho lidí ale netuší, že obdobnou možnost nabízejí i mobilní telefony – některé mají tzv. profesionální režim, kde můžete manuálně nastavit čas, clonu a citlivost ( ISO). Otázkou je, jak rychle a dobře to nastavíte na fotoaparátu, který je ergonomií na toto nachystán, a jak rychle v aplikaci, kde postupně musíte nastavit vše přes dotykový display. Další kategorií jsou možnosti ostření, které fotoaparáty mají přeci jen lépe vychytané.


Úpravy fotografie. Fotoaparáty i mobily fotí do RAW (tzv. bezztrátového formátu), a pak vám ještě ukáží mírně upravený snímek (většinou ve formátu JPEG). Proč? Protože v obou typech přístrojů běží umělá inteligence, která ví, že většinou se líbí sytější barvy, jasnější fotografie atd. Ve fotoaparátech tato umělá inteligence realitu tolik nepřikrášluje, v mobilech naopak. Mobily nabízí i spoustu automatických úprav, od vyžehlení obličeje, přes přidání různých doplňků, rámečků atd. Což sice často na displaji vypadá hezky, ale při zvětšení uvidíte, že fotka méně odpovídá realitě a je i „poškozená“ pro další úpravy. Pro opravdu kvalitní úpravy je lepší formát RAW. Fotoaparáty vám většinou dovolí uložit i RAW, mobily pouze jen v profesionálním režimu. V některém z dalších blogů, si řekneme, proč je na úpravy většinou lepší použít právě RAW formát.


Možnost příslušenství. I když u mobilu je možnost jej dát na stativ, má malý blesk na přisvícení, což je ale zcela nesrovnatelné s výkonem klasického blesku, který všichni známe u fotoaparátu. Fotoaparát jednoznačně kraluje i v množství dalšího příslušenství, vylepšení a nástrojů.


Použití výsledné fotografie. Pokud chcete mít výslednou fotografii na rychlé sdílení na sociálních sítích, tak je lepší zvolit mobil, i přes to, že fotoaparáty mají už velmi dobrou konektivitu a umí též sdílet. Mimochodem, pokud chcete sdílet jen momentky na sociálních sítích, tak fotografie jako 30 či 40 Mpix jsou zbytečně velké (pokud nebylo záměrem, aby si každý na vašich hodinkách při selfíčku přečetl čas a datum vyfocení).

Chcete-li výslednou fotografii upravovat, tisknout do knihy, či na kalendář, pak pozor na mobily – často se ukáže, že to co na malém display vypadalo hezky, ostře, barevně, tak při zvětšení a převedení do tisku už tak hezké není. V tomto případě doporučujeme fotoaparát.

Pomohli jsme vám vybrat, čím chcete fotit? Možná je to mnoho údajů, tak se je pokusíme ještě nějak shrnout do modelových situací:

· Rád fotím venku krajinu, přírodu, květiny. Dělám dlouhé výlety a během nich nafotím mnoho fotografií, které si chci prohlížet a vybírat si mezi nimi. Možná si pohrát si nějakými úpravami. Potřebuji tedy dlouhou výdrž baterie, větší zoom, možnost fotit do Rawu pro úpravy. Pak vyberu fotoaparát.

· Rád fotím street foto, nebo momentky přátel, nechci, aby si někdo všiml, že fotím, fotky jsou spíše na sdílení anebo jako reportáž. Jsem ve městě a není pro mě problém dobít telefon. Pak zvolím kvalitní fotomobil.

· Chci experimentovat s fotografií, mám umělecké sklony. Baví mě si pohrát s výsledkem focení. Podělit se o něj nejen digitálně, ale zároveň si je vytisknout. Mám rád vše pod kontrolou a raději využiji nástroj doladěný k danému účelu, než univerzální? Pak si zvolím fotoaparát a vybrané objektivy.

Příkladů jde vymyslet mnoho, jací fotografové jste vy? A co byste si vybrali a proč?

89 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page